duminică, 10 iulie 2011

Alcoolismul...Se mosteneste?!

   Alcoolismul, cunoscut de asemenea drept "dependenţa de alcool", este o boală care constă într-o nevoie puternică de a bea, şi neîncentarea consumării băuturii în momentul în care apar probleme provocate de alcool, ca de exemplu pierderea slujbei sau încălcarea legii şi consecinţele acesteia.
   Alcoolismul se transmite din generaţie în generaţie, abia după aceea devenind boală, dar factorii genetici explică parţial acest tipar. În acest moment, cercetătorii sunt pe drumul cel bun spre găsirea genelor care influenţează vulnerabilitatea către alcoolism. Mediul înconjurător al unei persoane, ca de exemplu:
  • influenţa prietenilor
  • nivelul de stres
   Au impact asupra problemelor legate de băutură şi evoluarea acestora. Totuşi, alţi factori, ca de exmplu suportul social, pot ajuta în evitarea alcoolului chiar şi persoanele înclinate spre genul acesta de probleme. Nu este o regulă însă. Un copil cu un părinte alcoolic, nu îl urmează nepărat, iar o persoană fără rude cu genul acesta de probleme, poate deveni dependent.
   Dependenţa de alcool poate fi tratată,dar nu se vindecă.Cel putin,încă nu s-a descoperit un leac.Medicamentaţia este folosită şi pentru prevenirea recăderii in acest viciu.Asta înseamnă că, deşi un alcoolic este de mult timp “treaz” şi şi-a recăpătat sănătatea, el/ea poate reveni în orice moment la acest viciu şi trebuie să continue să evite orice fel de legături cu alcoolul.
   Chiar dacă nu eşti alcoolic, consumarea în abuz a alcoolului poate avea rezultate negative, atât asupra sistemului nervos, cât şi de ordin social:
  • accidente
  • însucces la muncă
  • eşec la şcoală
  • renunţarea la îndeplinirea responsabilităţilor în cadrul familiei 
   În unele circumstanţe, problemele pot rezulta din consumarea moderată a băuturii, de exemplu când conduc, în timpul sarcinilor, sau când se iau anumite medicamente.
   Majoritatea adulţilor pot bea o cantitate moderată de alcool pe zi: până la două pahare pe zi pentru bărbaţi,
 numai unul la femei şi persoane în vârstă, pentru a evita probleme.
   Totuşi, unele persoane nu ar trebui să bea deloc. Această categorie include:
  •  femeile însărcinate sau care încearcă
  • oamenii care conduc
  • cei care iau anumite medicamente
  • alcoolici care încearcă să-şi revină
  • persoanele sub 21 de ani.
    Femeile devin mai intoxicate după ce beau decât bărbaţii, raportându-ne bineînţeles la aceeaşi cantitate. Aceasta se întamplă deoarece corpul bărbatului conţine mai multă apă. Deoarece alcoolul se amestecă cu apa corpului, o anumită cantitate de alcool devine mai concentrată în corpul unei femei decât în cel al unui bărbat. De aceea limita maximă de consum al alcoolului este mai ridicată la bărbaţi.
    Câteva studii au arătat că persoanele care beau unul-două pahare pe zi sunt mai puţin expuse pericolului de a avea boli legate de inimă decât cele care nu beau deloc sau în cantităţi mari. Alcoolul (în cantităţi moderate) protejează inima de anumite boli ridicând nivelul colesterolului "bun" şi reducând riscul formării cheagurilor în artere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu